Breza

800 RSD

  • Listopadno drvo, naraste do 30 m;
  • Kora je bele boje, kod mladih biljaka glatka dok kasnije postaje tvrda, čak i pocrni;
  • Dekorativna biljka;
  • Delovi biljke se koriste za čaj, sok i ekstrakte.

ISPORUKA SADNICA BREZE ZA SADNJU JESEN 2023. OČEKUJEMO DA KRENE SREDINOM OKTOBRA MESECA! SVI KUPCI KOJI SU NARUČILI SADNICE PRE SLANJA BIĆE KONTAKTIRANI ZA DOGOVOR OKO TERMINA ISPORUKE!!!
HVALA NA STRPLJENJU I RAZUMEVANJU!!!
Vaš Rasadnik Agro-Jug – Rutevac

Cena je za prodaju u rasadniku, dostava se dodatno naplaćuje.

  • 17 na zalihama

251

, ,

Opis

Breza ili bela breza (lat. Betula pendula) je listopadno drvo koje pripada porodici breza (lat. Betulaceae), a koja uključuje više od 6 rodova. Može da naraste i 30 m u visinu.

Latinski: Urtica dioica
Engleski: European white birch, Silver birch, Warty birch
Porodica: Breze (Betulaceae)
Dimenzije: do 30 m

Karakteristike

Deblo je vitko, tanko, sa godinama se širi u prečniku 40 – 60 cm, a može da naraste i do 30 m u visinu. Korenov sistem je dubok i jak sa
razgranatim bočnim venama. Kora na mladim granama je bela i glatka, tanko se ljušti, ima vodoravne pruge i u starosti postaje gruba i nepravilna sa crnom bazom.

Grane vise, a dok su mlade su smeđe-crvene, blago lepljive i gusto prekrivene bradavičastim nakupinama.Pupoljci su takođe lepljivi, zaoštreni, prekriveni zeleno-smeđim do crveno-smeđim ljuskama, zaobljenim vrhom i dužine 3 – 8 mm. Stranice su slične veličine kao apikalne i razmaknute od grana.

Listovi rastu naizmenično, u mladosti su lepljivi, na obostrano goli, trouglasti sa dvostruko nazubljenim ivicama poput testere, širine 2 – 4 cm i dužine 3,5 – 7 cm. Na vrhu su zašiljeni, a
peteljke poređane na visećim, tankim i dugim grančicama.

Cvetovi su sakupljeni u rese i jednodomni. Tokom jeseni se stvara muško cveće koje je u početku uspravno, a posle se razvija u viseće rese dužine 10 cm i bez peteljke dok su cvetovi malo raspoređeni. U proleće se razvijaju ženski cvetovi dužine 2 – 4 cm u uspravnim resama i peteljkama dužine oko 2 cm, a cvetovi su im kompaktni. Posećuju ih pčele koje sakupljaju polen i propolis. Posle oprašivanja vetarrom stvaraju se plodovi jednodomne orasi dužine oko 2 mm koji sazrevaju u julu i avgustu.

Poreklo

Latinsko ime roda Betula potiče od galske reči betu. Prema Pliniju Starijem znamo da su Gali proizvodili bitumen od brezovog drveta. Naziv vrste klatna znači visiti, a označava tanke grančice koje tužno vise. Naziv bela breza odnosi se na na belu koru, dok je drugo ime za bradavičastu brezu dato po bradavičasto voštanim nakupinama vidljivim na mladim granama.

Na stranim jezicima nazivi su warty birch, silver birch i European white birch (eng.), navadna breza (slo.), abedul de Europa i abedul común (špa.), Hänge-Birke (nem.), bétula-branca i vidoeiro-branco (por.), bouleau verruqueux (fra.), betulla verrucosa i betulla bianca (ita.) i drugi.

Stanište

Breza je rasprostranjena u južnoj, severnoj i zapadnoj Evropi i nekim delovima Azije. Raste u malim grupama ili pojedinačno. Najčešće ju nalazimo u prirodi od brdskog pojasa do 1.900 m nadmorske visine, na svežim, peskovitim, glinovitim i kamenitim, kiselim zemljištima siromašnim hranjljivim materijama.

Zbog izražene bele kore često se sadi u parkovima zato što deluje impozantno kada raste u gustim grupama. Razmnožava se vegetativno i semenom.

Upotreba

U rano proleće breza sadrži sok sa do 2% šećera bogato fruktozom i glukozom. Takođe je bogata je kalijumom, kalcijumom i gvožđem. Deblo je uglavnom najbogatije sokom za vreme izbijanja lišća. Na visini od pola metra koso se buši rupa i u nju se stavlja slamka koja će sok
dovesti do tegle koju stavljamo u podnožje drveta. Slamka bi trebala da se podudara sa veličinom rupe, u suprotnom se tečnost neće usmeriti prema tegli već će da kapa duž debla.

Prema biljci treba biti pažljiv i ne sakupljati previše soka da se ne drvo bi previše iscrpelo (maksimalno do 4 l). Na kraju se rupa može tretirati voćnim voskom da bi se sprečio ulazak štetočina i da se drvo brže oporavlja.

Takođe su jestivi i mladi listovi i pupoljci, a sakupljaju se rano u proleće čim počinje da se formiše oblik. Mogu se sušiti, mleti i koristiti kao dodatak ishrani. Osušeni listovi i grančice mogu se koristiti za ukus sirćeta za salate ili ekstrakti za negu kose.

Jestive rese, seme i unutrašnji deo kore koji se suši, melju se u brašno i peče kao hleb. Kora mladih grana sakuplja se tokom proleća i suši na suncu. Kao kod kore vrbe zbog sadržaja salicilne kiseline, koristi se za ublažavanje bolova i smanjenje groznica. U zvaničnoj fitoterapiji danas se koriste listovi koji deluju kao moćan diuretik i antiseptik. Stimuliše mokrenje 5-6 puta više od proseka, deluje kao dezinficijens urinarnog trakta i na taj način pomažu kod bolesti bubrega, bešike, mokraće, kamenca kao i kod drugih bolesti (giht) kod kojih stimulacija urina ima povoljan uticaj.

Najbolje je koristiti ih sveže, ali za kasniju upotrebu suše se u mraku i na suvom mestu raspoređeno u tankom sloju. 2 kašičice lišća prelije se šoljom ključale vode, ostavi poklopljeno 10 minuta, procedi i pijte tokom dana u malim gutljajima između obroka.

Od grančice breze takođe se prave kućne metle. Drvo je žućkasto belo do svetlo smeđe, fine teksture, pogodno za obradu, iako nije visokog kvaliteta i nije otporno na truljenje i napade štetočina. Koristi se za izradu furnira, nameštaja i vrata.

Vrste

Tokom vremena razvijeno je više oblika breze:

Dalecarlica – visoka breza uspravnog habitusa, kraćih grančica i lišća koji su urezani i nazubljeni
Gracilis – kraća breza, visoka do 5 m, grane su savijene u luku i lišće urezano u režnjeve
Fastigiata – breza kod koje je kruna usko piramidalna, a grane su usmerene prema gore
Purpurea – breza sa tamnoljubičastim listovima
Laciniata
Tristis – breza sa savijenim granama u dvostrukom luku,a kruna je jajolika
Youngii – breza kod koje se grane spuštaju, a krošnja je u obliku kišobrana

Dodatne informacije

Težina 3 kg
Dimenzije 110 cm
Call Now ButtonPozovite nas!