Akcija!

Crna ribizla Ribes nigrum

250 RSD 220 RSD

Sadnice su golog korena.

Crna ribizla (Ribes nigrum) se tradicionalno gaji za preradu u sok, ali i za dalju preradu kao sastojak alkoholnih napitaka ili želea. Ovi proizvodi su odličnog kvaliteta, i veoma dobro i svuda su prihvaćeni od strane potrošača. Uzgojni sistem i tehnologija berbe razlikuju se kod crvene i crne ribizle u tome što se crvena ribizla gaji za ručnu berbu, a crna često na način koji odgovara mehanizovanoj berbi. Bez obzira na to, same biljke se gaje na vrlo sličan način. Sadnice ribizle imaju dug vek ekspolatacije, i zasadi koji se dobro održavaju mogu biti produktivni 10 i više godina.

VIŠE O RIBIZLI:

Prodaja sadnica od oktobra do maja meseca ili dok ima na lageru.

Trenutno:

  • 65 na zalihama

Opis

Crna ribizla ima posebne zahteve za padavinama i visokom relativnom vlažnošću vazduha, pa je za njeno uspevanje pogodna veća nadmorska visina (700 – 1 200 m). Zasadi crne ribizle daju rod oko 15 god. Plodovi su vrlo bogati vitaminima, šećerom i organskim kiselinama. Imaju najveći sadržaj vitamina C od svih voćnih vrsta (4 – 8 puta više nego u limunu i pomorandži).

Otporna je na niske temperature i mraz. Vegetacija počinje već na 5 °C, a cveta na 12 °C. Odgovaraju joj područja s najmanje 800 mm padavina godišnje kao i nešto kiselija zemljišta s pH 5 – 6. Sorte crne ribizle uglavnom su samooplodne, pa ipak, oprašivanje je sigurnije kada je u zasadu zastupljeno više sorti.

Đubri se s 500 kg NPK đubriva u odnosu 7:20:30, ili 400 kg NPK 6:18:36. Nakon rigolovanja zaore se najmanje 50 t stajskog đubriva ili komposta. Pripremu zemljišta treba završiti najdalje do rane jeseni, tako da se na dobro uređenom zemljištu sadnja može obaviti u jesen.

Crna ribizla (lat. Ribes nigrum) vrsta je bobičastog voća koja pripada rodu Ribes. Crna ribizla ima plod u obliku grozda i raste na velikom grmu. Posle kupine je najmlađa voćna vrsta u našim proizvodnim zasadima.

Raste u centralnoj i severnoj Evropi i severnoj Aziji. To je grm srednje veličine koji može da naraste i do 1,5m visine. Ima jednostavne nazubljene listove i male crvenkaste cvetove sa pet latica. Plodovi su vrlo tamne i ljubičaste boje, imaju sjajnu kožicu i sadrže nekoliko semenki. Sazrevaju preko leta.

Call Now ButtonPozovite nas!