FICUS ELASTICA TINEKE
FICUS ELASTICA TINEKE

Još kod starih rimljana reč fikus je značila smokva. Poznato je oko 1000 vrsta fikusa i među njima ima dosta vrlo cenjenog sobnog bilja ali takođe i ogromnih grmova. Svim fikusima, posebno velikolisnim treba više vremena za prilagođavanje na sobne uslove. Zato ih ne smemo premeštati niti okretati. Traže svetao prostor i to sa svih strana. Ako se teški listovi zbog greške u odgajanju (promaja, niska temperatura, suša) obese, neće se više dići u prvobitni položaj osim ako se ne podupru.

Svi fikusi zimi traže kraći odmor. Idealna temperatura u tom periodu im je od 10 do 15 stepeni Celzijusa. Na ovaj odmor privikavamo ih postepeno. Ako imaju premalo vlage, listovi će se poviti.

Preko leta im treba dosta ustajale vode i traže veliku vlažnost vazduha, pa ih moramo prskati. Naravno u svemu tome ne treba preterivati. Zbog viška vlage listovi dobijaju crne mrlje i otpadaju. Sa listova je najbolje vlažnom krpom brisati prašinu. Zemlja koja im odgovara je kombinacija baštenske, ilovače, malo peska i komadića uglja. Naravno, možete kupiti i gotovu smešu u specijalizovanim radnjama.

Biljke presađujemo samo kad moramo, znači kad pukne saksija ili kad korenje počinje da izdiže biljku iz saksije.

Fikusi traže mnogo đubriva u vreme vegetacije zato ih svake sedmice zalivajte tečnim đubrivima (0,2-0,3%) koje možete naći u apotekama. Ako fikusima obezbedimo potrebnu temperaturu obično su zdravi. Niske ili previsoke temperature posebno zimi izazivaju trajno opuštanje listova pogotovo ako ima jako malo svetlosti. Obolele listove moramo otkinuti i spaliti. Na uveženim biljkama često se mogu naći štetni insekti. Najčešći je crveni pauk. On se najčešće nalazi na glavnoj žili a uništava se galecronom, keltanom ili nekih njihovim paralelama.

480.00 дин. Pročitajte još
Dracaena Fragnans Compacta
Dracaena Fragnans Compacta

Dracena je lepa dekorativna biljka, jednostavna za održavanje, veoma otporna na temperaturne razlike, pa je zbog toga omiljena za gajenje u kući. Draceni odgovara svetlo mesto ili polusenka. Da bi listovi sačuvali lepu zelenu boju potrebno im je mnogo svetlosti, ali biljka ne sme da bude izložena direktnom suncu. Zmajevo drvo raste prilično sporo, od 10 do 15 cm godišnje, pa uglavnom dostiže visinu od 60 centimetara. Najviše im prija visoka temperatura, od 18 do 21. stepena, mada uz smanjeno zalivanje mogu podneti i 13 stepeni. Zalivanje - U zimskim mesecima se zaliva jedanput u 15 do 20 dana, a tokom leta umereno, jedanput ili dvaput nedeljno. Dracene su osetljive na višak vode kada dolazi do truljenja korena i propadanja biljke. Višak vode koji ostane u podmetaču obavezno prospite posle dvadeset minuta. Takođe, ne smete dozvoliti da se zemlja u potpunosti osuši. Prija im orošavanje dva puta nedeljno. Biljka se prihranjuje tokom proleća i leta đubrivom za zelene biljke.

510.00 дин. Dodati u korpu
Zamija lat. Zamioculcas zamiifolia
Zamija lat. Zamioculcas zamiifolia

Zamija je biljka afričkog porekla; Odlično uspeva u tamnim ćoškovima kuća i kancelarija; Odlikuje se tamnozelenim listovima, izuzetno je laka za održavanje; Prema feng shui filozofiji veruje se da ova biljka u kuću donosi prosperitet, zadovoljstvo i novac;

Zamija je sukulentna biljka što znači da zadržava veće količine vode u svojim listovima i korenu kako bi se prilagodila sušnim periodima. Lišće zamije raste iz korena odnosno rizoma i formira mali žbun. Upravo zbog rizoma koji zadržava tečnost, biljka ne zahteva preteranu brigu i dovoljno je zalivati je jednom mesečno.  Zemlja u kojoj se zamija nalazi mora biti porozna, sa dobrom drenažom, a biljka se zaliva tek onda kada je zemlja potpuno prosušena.

Osetljiva je na prevelike količine vode i prekomerno zalivanje. Višak vode koji se nakupi u posudi ispod saksije treba odmah baciti kako rizom ne bi počeo da truli. Tokom proleća i leta joj je potrebno đubrivo, ali u vrlo malim količinama (četvrtina ili osmina propisane doze). Odgovaraju joj male saksije.

Idealan je izbor za tamne prostorije u kojima nema mnogo svetla, jer zamija loše reaguje na preveliku količinu sunčevih zraka. Najviše voli hladovinu i tamu, ali joj optimalna količina svetlosti odgovara kako bi podstakla rast biljke. U letnjim mesecima biljka brzo raste i izbacuje nove listove, dok je zima period stagnacije.

Odgovara joj sobna temperatura u rasponu od 20 do 25 stepeni. Tokom leta može stajati izvan doma, ali obavezno u hladu. Preko zime je držite u zatvorenim prostorijama gde temperatura ne pada ispod 15 stepeni, što je za zamiju donja granica.

780.00 дин. Pročitajte još
CROTON lat. Codiaeum variegatum
CROTON lat. Codiaeum variegatum

Ovo je uvjerljivo najšarenija sobna biljka. Listovi su šareni, sa obojenim lisnim žilama ili imaju mrlje, tačke ili neke nedefinisane šare, a boje koje možemo naći na listovima su od tamno zelene do žute, narančaste, bakreno crvene...Uz to i listovi mogu imati razne oblike. Mogu biti uski, duguljasti, obli, nazubljeni, duboko zarezani, kopljasti. Zaista veoma veliki spektar boja i oblika. Kako bi se to šarenilo održalo, biljku morate staviti na jako svetlo mesto. Može biti i na direktnom suncu, ali onda pripazite da je baš tada ne prskate, jer će ostati ružne smeđe mrlje. Voli vlagu tako da morate redovito zalivati, ali ne smete dozvoliti da voda ostane stalno u tacni.

Od sredine proleća po do kraja leta prihranite je svake dve nedelje.

Kroton ne voli hladnoću i velike razlike u temperaturi zato ga u krajevima gde su zime jako hladne držite u prostoriji gde nisu velike razlike u temperaturi i pazite da temperatura ne padne ispod 12 stepeni. Inače može dugo živeti ako mu ne bude prehladno.

799.00 дин. Pročitajte još