Kako napraviti toplu leju korišćenjem električnih grejnih kablova za podno grejanje

 • Sadnja
 • 25/12/2018
 • 0

Za sve Vas koje interesuje kako da napravite toplu leju za proizvodnju rasada ili čuvanje biljaka preko zime daćemo u par fotografija objašnjenje sa našom preporukom.
Ukoliko se odlučite da kupite grejni kabl kod nas isti možete poručiti preko naše web prodavnice GREJAČ ZA PODNO GREJANJE.

 

Pre nego što krenemo sa pravljenjem tople leje gde će izvor zagrevanja biti električni grejni kabl moramo znati sledeće:

 1. Postoje tri dužine grejnog kabla i predviđeni su za zagrevanje sledećih površina:

 • Grejni kabl dužine 50 m pokriva površinu od 3-5 m2;

 • Grejni kabl dužine 80 m pokriva površinu od 5-8 (10) m2;

 • Grejni kabl dužine 120 m pokriva površinu od 12-15 (20) m2;

 1. Termostat sa sondom služi za podešavanje temperature koju grejni kabl postiže u zoni postavljene sonde;

 2. Grejni kabl nije poželjno seći (kratiti ili nastavljati) jer je fabrički napravljen za baš tu dužinu. Presecanjem grejnog kabla ne postiže se željena temperatura, potrošnja struje se remeti i vek trajanja skraćuje;

 3. Grejni kabl je vodootporan i slobodno možete zalivati biljke na leji;

 4. Da se ne bi gubila toplota iznad biljke postaviti PVC foliju ;

Slika 1. Izrada postolja – Toplu leju možete postaviti na zemlju ili napraviti postolje;

Slika 2. Postavljanje prvog sloja – Da bi smanjili gubljenje toplote i toplotu usmerili u zoni korena i same biljke postaviti stiropor od najmanje 2, a poželjno je i 3 ili 5 cm;

Slika 3. Priprema za drugi sloj – Na stiropor je dobro postaviti PVC foliju (najlon) koji takođe sprečava gubljenje toplote;

Slika 4. Nanošenje prvog sloja peska – preko najlona naneti sloj peska/zemlje debljine 5-10 cm, lepo poravnati površinu i postaviti natezače na čelima za zatezanje grejnog kabla. Natezači mogu biti i obični ekseri koji su fiksirani. Ono o čemu treba voditi računa je da se dobro izračuna dužina grejnog kabla kako bi razmakom između eksera odredili pravilan razmak spirale grejnog kabla.

Slika 5. Postavljen grejač – Grejni kabl se postavlja u obliku spirale. Oba kraja grejnog kabla moraju na kraju da dođu do istog mesta, gde se povezuju sa termostatom. Preporuka je da termostat bude sa sondom kako bi se isključio kada postigne željenu temperaturu. Od termostata do izvora električne energije povezuje se kablom odgovarajućeg preseka.

Slika 6. Nanošenje sloja peska preko grejača – kada postavimo grejni kabl nanosimo drugi sloj peska koji može da bude debljine od 5-15 cm. Ukoliko je sloj peska deblji postiže se konstantnija temperatura što pogoduje biljci;

Slika 7. Završeno postavljanje – kada smo naneli i drugi sloj peska izravnamo i preko možemo staviti agrotekstil ili odmah ređati kontejnere ili saksije.

Podelite na:

Sadnja borovnica – Kako posaditi borovnicu

Grejači za podno grejanje

Call Now ButtonPozovite nas!
AlbanianBosnianBulgarianCroatianEnglishHungarianMacedonianSerbian