Šumska jagoda – Regina (živić)

70.00 дин.

Stalnorađajuća šumska jagoda.
Izgled i ukus su identični šumskoj jagodi, ali je za razliku od obične otpornija i više rađa.
Brže se širi, može biti izložena i direktnom suncu.
Rađa od Aprila do prvog mraza. Ukoliko se gaji u zaštićenom prostoru, rađa i tokom zime.
Plodovi su veoma ukusni, mirišljavi i aromatični.
Zemljište treba da bude blago kiselo 5-6,5 PH (bolje je 7 PH nego PH 4), plodno, rastresito, propusno a kao pred usev najbolje su livada i detelina.
Nije preporučljivo saditi na parcelama gde je prethodni usev bio kropir, paprika, krastavac i malina jer su nosioci bolesti korenovog sistema.
  • 39 na zalihama

Podelite objavu na:

Opis

Šumska jagoda je veoma cenjena vrsta voća, izuzetnih hranljivih i lekovitih osobina kako ploda tako i lista i korena.

Proizvodi od šumske jagode su deficitarni kako na domaćem tako i na ino tržištu.

Jedna od najkvalitetnijih i najotpornijih sorti šumske jagode je Regina koja je poreklom sa Alpa. Više od 100 godina veliki broj selekcionera je radio na njenom usavršavanju i sada predstavlja standard i osnovu u proizvodnji šumske jagode u Evropi. Proizvodnja je zastupljena u Španiji, Italiji, Poljskoj, Engleskoji Francuskoj ali isključivo kao sveža za lokalno tržište. Sadi se kao zelena kontejnerska sadnica počev od februara pa čak do novembra meseca. Spada u grupu stalnorađajućih jagoda i daje konstantne prinose čime omogućava višemesečne prihode proizvodjačima. Odlikuje se ranim početkom berbe odnosno od maja meseca pa sve do novembra tj. prvih većih mrazeva i snega. Zasađene tokom leta već nakon 30 dana počinju sa plodonošenjem i stalnim i obilnim prinosima. Poseduje veliku prirodnu otpornost na sve bolesti ali i štetočine naročito na nadmorskim visinama preko 600 m pa zahteva minimum zaštite. Ove karakteristike omogućavaju da se lako gaji i da podnosi različite uslove gajenja ali i da se može odlično uzgajati u organskoj proizvodnji. Plodovi su joj atraktivnog izgleda, prijatnog slatko-nakiselog ukusa sa veoma izraženom mirisnom aromom.
Karakteristike stalnorađajuće šumske jagode Regina čine je izuzetno perspektivnom voćnom vrstom koju treba omasoviti u brdsko planinskim predelima.

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju “Šumska jagoda – Regina (živić)”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pozovite nas!