Šimšir – Buxus sempervirens

249.00 дин.

Šimšir – ukrasno grmlje koje je jako popularno u bašti, može se saditi samostalno ali i u kombinaciji sa drugim biljkama.
Može se koristiti kao živa ograda ili kao pozadina za niže ukrasne biljke u vrtu, za obrube terasa i balkona, kao ukras oko staza…
Oblikovanje odnosno orezivanje i šišanje šimšira je prava umetnost i još jedna je od prednosti ove biljke jer je vrlo zahvalna za pravljenje najrazličitijih formi.
Buxus sempervirens je gust grm ili nisko stablo sa sjajnim zelenim listovima. Iako naješće raste u visinu do metar i po, starija biljka može da dostigne i 5 metara.  Dobro podnosi hladnoću pa je lep i zimi.
Sadnica je u saksiji 1,5 lit. visine 30+ cm.

  • 6 na zalihama

66

Podelite objavu na:

Opis

U vreme baroka šimšir je zauzimao posebno mesto u kraljevskim parkovima. I danas se ubraja u najomiljenije zimzelene biljke koje se mogu aranžirati ispred vrata, na terasi ili u bašti. Neobično šarolik rod ima više od 250 različitih vrsta i sorti. Ali oprez: šimšir je vrlo otrovan! Ipak, do sada nisu poznati teži oblici trovanja ljudi. Godinama, čak i vekovima, bio je otporan na uobičajene štetočine. Ali ima već dve godine kako se to promenilo.

Dva naročito uporna parazita otežavaju uveliko život kako šimširu tako i njegovim ljubiteljima: Diaphania perspec talis – mali leptir iz istočne Azije, čije gusenice napadaju šimšir s unutrašnje strane, i gljivica Cylindrocladium buxicola, odgovorna za izumiranje šimšira.

Koja vam je sorta šimšira omiljena?
Mnoge, ali bih izdvojila niskorastući Buxus semper virens „Suffruticosa”, poznat i kao „mercedes” među šimširima. Izuzetan je za oblikovanje baroknih figura.

Šta vas fascinira u umetnosti oblikovanja šimšira?
Oni se u svako godišnje doba prikazuju s najlepše strane! Pored toga ornamenti i barokne bašte imaju dugu tradiciju. Mali primer: Iz 8. veka potiču crteži Solomonovog čvora sa četiri ukrštanja. Taj čvor nema ni početak ni kraj i simbol je neprolazne ljubavi („čvor ljubavi“). To je fascinirajuće!

Na šta treba posebno obratiti pažnju prilikom kupovine šimšira? 
Materijal mora da bude zdrav, tj. da izgleda zdravo i da odaberete adekvatnu sortu. Ali ovo potonje teži je zadatak za laike. Zbog toga je najbolje da se posavetujete sa stručnjakom u rasadniku. Dalje, treba da pazite na kojem ćete mestu zasaditi šimšir: kao živu ogradu ili za oblikovanje u neobične figure, jer za to nije pogodna svaka sorta.

Šta je važno pri orezivanju?
Alat za orezivanje – bilo da su posredi makaze na baterije, bilo ručne makaze – mora da bude oštar! U suprotnom listove ćete samo izgnječiti, što može da dovede do tamnjenja ivica

Pozovite nas!