Patuljasta (mini) trešnja

400.00 дин.

  • Patuljasta trešnja je sadnica koja se sve više traži;
  • Ne zahteva previše prostora za rast i razvoj;
  • Može se zasaditi u većoj saksiji ili žardinjeri;
  • Predstavlja predivan ukras u dvorištu u proleće kad procveta, a zreli i veoma ukusni plodovi se beru praktično sa zemlje;
  • Sazreva krajem maja i početkom juna.
  • Nema na zalihama

Podelite objavu na:

Opis

Patuljasta trešnja (Prunus fruticosa Pall.) je listopadni grm iz porodice ruža . Niskog je rasta, visoka tek do 1 m visine. Kora je tamnosmeđa, grane su tanke i gole. Listovi su mali, duguljasti , dugi 1-2 cm, široki 5-10 mm,  tamnozeleni, sjajni, nalaze se na kratkoj peteljci. Cvetovi su mali, beli, nalaze se na dugačkim peteljkama, skupljeni su po 5-8 u cvatove. Plodovi su okruglaste, crvene do tamnocrvene boje.

Patuljasta trešnja je sadnica koja se sve više traži, zato što ne zahteva previše prostora za rast i razvoj, a i branje zrelih plodova je znatno lakše.  Može se zasaditi u većoj saksiji ili žardinjeri. Tako  predstavlja predivan ukras u dvorištu u proleće kad procveta, a zreli i veoma ukusni plodovi se beru praktično sa zemlje. Sazreva krajem maja i početkom juna.

Patuljasta trešnja ima stablo bogato lisnatom masom, bez velikih i razgranatih grana. Pogodna je za sadnju kao dekorativna biljka u vrtovima, dvorištima, na okućnicama. Rađa obilno i redovno i daje krupne plodove. Izuzetno je laka za održavanje i oblikovanje. Vrlo je privlačna i dekorativna u vreme cvetanja.

Trešnja se odlikuje snažnim korenom i sržnom žilom koja ide dosta u dubinu. Otporna je na niske temperature, pa se može gajiti i u hladnijim oblastima i većoj nadmorskoj visini. Nije probirač zemljišta mada joj najviše odgovaraju lake peskovite ilovače, kao i umereno krečna zemljišta umerene vlažnosti i sa mnogo sunčeve svetlosti. Najpoznatije štetocine su: trešnjina muva, višnjin surlaš, gubar, žilogriz, dudovac, mrazovac, lisne vaši, potkornjaci itd. Najpoznatije bolesti trešnje su: resetavost ili rupičavost lišca, monilija-palež cvetova i grančica, pegavost lišca, trulež plodova, antraknoza, itd.

 

Dodatne informacije

Dimenzije 60 × 25 cm

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju “Patuljasta (mini) trešnja”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pozovite nas!