Elwoodii – Mekani čempres 40 cm

300.00 дин.

Chemaciparis Lawsoniana ELVUDI u saksiji 1,5 litara
Visine prilikom isporuke 40 cm;

  • Prelepi čempres;
  • Umerenog rasta;
  • Prelivajuce plave boje;
  • Voli umereno zasenčene položaje i umereno zalivanje;
  • Može se saditi u saksijama, žardinjerama i na otvoreno samostalno i u grupacijama.

Mogućnost dostave u Srbiji – Da
Preuzimanje u rasadniku – Da

  • 99 na zalihama

101-1

Podelite objavu na:

Opis

Ovo je vrsta četinara slična čempresu, uglavnom raste u obliku drveća a ređe u vidu žbuna. Za razliku od čempresa, pačempres je nižeg rasta i naseljava hladnije predele, pa se samim tim mnogo lakše prilagođava različitim uslovima klime i dosta je zastupljen na našim predelima. Rod pačempresa sadrži 6 vrsta od kojih su kod nas najzastupljenije dve o kojima ćemo ovde i nešto više reći. Jedna od možda najpopularnijih vrsta je chamaecyparis lawsoniana (lavsonov pačempres).Druga vrsta iz roda pačempresa je chamaecyparis pisifera (pegavi pačempres).

Kao što smo naveli jedna je od najpopularnijih vrsta četinara,najpre zbog prilagodljivosti na uslove sredine,zatim zbog gustine svoje krošnje i varijabilnosti koju poseduje ova vrsta. U mladosti napredovanje je nešto sporije,a kada se dobro ožili i prihvati za tlo napreduje brže. Naravno,otporan je na mraz i dobro podnosi orezivanje,pa se može koristiti i za formiranje živih ograda. Podnosi zasenu, ali u tim situacijama će možda samo sporije napredovati. Jedino što će možda zasmetati ovoj vrsti jeste preterana vlažnost zemljišta, shodno tome preporučuje se sadnja na zemljištima koja su vodopropustljiva ili na zemljištima koja su pod blagim nagibom i na kojima se voda ne zadržava. Da napomenemo da osnovna vrsta ovog četinara ima kupastu krošnju, grana povijenih prema bokovima, a karakteristično za ovu vrstu, kao i za određen broj varijeteta, jeste da imaju povijene vrhove. Osnovna vrsta ovog četinara se slabije sreće na našim terenima, ali su njeni varijeteti i te kako zastupljeni.

Spada u red najlepših ukrasa naših vrtova i travnjaka i u zadnje vreme je jedan od najtraženijih četinara. Ovaj četinar se preporučuje za sađenje na mestima gde ima malo prostora, jer ima usko kupastu formu, sporog je rasta i takođe, kao i svi četinari, podnosi orezivanje. Maksimalno poraste do 3m, a u širinu od 80cm-1m. Sadi se i po grupama3-4 komada, a ako bi želeli živu ogradu, najbolje je saditi ga na rastojanju iznad 1m da se kasnije ne bi dodirivali. Vredi pomenuti i njegov podvarietet “blue surprise” sa jako nežnim četinama nebo plave boje.

 

Dodatne informacije

Težina 1.5 kg
Dimenzije 20 × 40 cm

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju “Elwoodii – Mekani čempres 40 cm”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pozovite nas!