Back to Sobno cveće

Zamija lat. Zamioculcas zamiifolia

780.00 дин.

Zamija je biljka afričkog porekla;
Odlično uspeva u tamnim ćoškovima kuća i kancelarija;
Odlikuje se tamnozelenim listovima, izuzetno je laka za održavanje;
Prema feng shui filozofiji veruje se da ova biljka u kuću donosi prosperitet, zadovoljstvo i novac;

Zamija je sukulentna biljka što znači da zadržava veće količine vode u svojim listovima i korenu kako bi se prilagodila sušnim periodima. Lišće zamije raste iz korena odnosno rizoma i formira mali žbun. Upravo zbog rizoma koji zadržava tečnost, biljka ne zahteva preteranu brigu i dovoljno je zalivati je jednom mesečno.  Zemlja u kojoj se zamija nalazi mora biti porozna, sa dobrom drenažom, a biljka se zaliva tek onda kada je zemlja potpuno prosušena.

Osetljiva je na prevelike količine vode i prekomerno zalivanje. Višak vode koji se nakupi u posudi ispod saksije treba odmah baciti kako rizom ne bi počeo da truli. Tokom proleća i leta joj je potrebno đubrivo, ali u vrlo malim količinama (četvrtina ili osmina propisane doze). Odgovaraju joj male saksije.

Idealan je izbor za tamne prostorije u kojima nema mnogo svetla, jer zamija loše reaguje na preveliku količinu sunčevih zraka. Najviše voli hladovinu i tamu, ali joj optimalna količina svetlosti odgovara kako bi podstakla rast biljke. U letnjim mesecima biljka brzo raste i izbacuje nove listove, dok je zima period stagnacije.

Odgovara joj sobna temperatura u rasponu od 20 do 25 stepeni. Tokom leta može stajati izvan doma, ali obavezno u hladu. Preko zime je držite u zatvorenim prostorijama gde temperatura ne pada ispod 15 stepeni, što je za zamiju donja granica.

Nema na zalihama

Kategorija: Oznake: , ,

Recenzije

Još nema komentara.

Be the first to review “Zamija lat. Zamioculcas zamiifolia”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *